Bigos wegetariański

Zawsze lubiłam bigos. Szczególnie jesienią w takie trudniejsze dni, ciepły i pożywny bigos bywał dla mnie zbawieniem. Nie tylko dlatego, że po prostu się najadałam, ale przede wszystkim mogłam go szybko odgrzać.

W moim rodzinnym domu (pochodzę ze Śląska) gotuje się ogromny gar bigosu z kiełbasą. Ja od paru lat ograniczam mięso więc szukałam alternatywy i oto jest wegetariański bigos. Przepis znalazłam w internecie, ale został przeze mnie udoskonalony. Jego przygotowanie zajmuje ok. godzinę i wymaga tylko dwóch garnków. Czyli tak jak lubię, smacznie, w miarę szybko i z pełną optymalizacją procesu 😉

Bigos jest świetny dla Vaty, choć najlepiej jeśli doprawi mocno kuminem lub kminkiem żeby kapusta była dla niej łatwiejsza do strawienia.
Kaphie bigos także służy, może go doprawić trochę ostrzej żeby ją jeszcze bardziej rozgrzał i poruszył.
Na kwaśność i ostrość bigosu musi uważać Pitta, aby nie wzburzyć za nadto swojego ognia trawiennego.

Do przygotowania bigosu potrzebujesz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 główki średniej białej kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • masło klarowane
  • przecier pomidorowy mały słoiczek
  • liść laurowy, natka pietruszki, koperek, może też być lubczyk
  • sól, pieprz, kumin, papryka słodka w proszku, może być też ostra

Z takiej ilości wychodzą mi 2 konkretne porcje męskie i 2 porcje kobiece 😉

Na maśle klarowanym podsmażam pieczarki razem z kuminem. Kiedy będą już miękkie wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna płuczę ją, ale zostawiam trochę wody z kapusty żeby w razie potrzeby dokwasić bigos. Dorzuć liść laurowy, sól, pieprz, zioła jeśli są suszone.

W drugim garnku gotuję białą pokrojoną kapustę, w lekko osolonej wodzie, poziom wody taki żeby zakryć kapustę. Kiedy kapusta jest już prawie miękka wrzucam soczewicę. Wrzucam czerwoną bo ona się ładnie rozgotowuje, ale może być też zielona – wtedy warto wrzucić ją wrzuć trochę wcześniej bo jest twardsza niż czerwona. I tak to wszystko razem gotujesz do miękkości.

Jak już wszystko zmięknie, łączysz. Kapustę białą z soczewicą odcedzam jeśli zostało dużo wody, ale jeśli jest mało to ona wyparuje bo jeszcze będzie się gotować wszystko razem.

Po połączeniu dodajesz przecier pomidorowy, doprawiasz papryką i przesmażasz aż cała woda wyparuje.
I gotowe!
Lubię bigos podawać z natką pietruszki i koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *